Bir Anadolu Hikayesi

Bir Anadolu Hikayesi

Bozkırda bir Anadolu Masalı.

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ OKURLARA MERHABA.

Çok değerli bir ekiple yeni bir yola yeni bir başlangıca “Merhaba” dediğimiz bu ilk yazımda kendimden sizlere çok kısaca bahsedip sinema ve dizi konusunda sizlere seçenek sunmaya çalışacağım.

Abdullah ÖZPOLAT olarak Ankara’da 1985 yılında dünyaya geldim. Orta öğretime kadar olan okul hayatımı Ankara’da tamamladım. Çok değer verdiğim bir kişi tarafından 2003 yılında televizyon camiasına bir ajans vasıtasıyla adım attım. O yıllarda TRT’de yayınlanan birçok programda asistan olarak çalıştım. 2006 yılı itibariyle Üniversite hayatıma adım atıp Kocaeli Üniversitesinde Radyo Sinema ve Televizyon bölümünde okudum. Ardından yine aynı alanda Selçuk Üniversitesinde Yüksek Lisansımı tamamladım. Birçok Belgesel ve dizi sektöründe çalışmalarım oldu.

Bu hafta size TRT’de yayınlanmakta olan bir dizi hakkında bilgi vermek istiyorum. Anadolu’nun bütün renklerini içinde barındıran bir kasaba dizisi “Gönül Dağı” isimli diziden. Bu dizi yazar Mustafa Çiftçi’nin gün yüzüne çıkmamış Anadolu halkının yaşamını konu alan bozkır öykülerinden uyarlanarak televizyon ekranlarıyla buluşmuştur. Dizinin teması da, “Bozkırda bir Anadolu Masalı” olarak belirlenmiş. Dizi genel olarak üç amca oğlu arasında geçmekte ve onların hayat hikayeleri üzerine kuruludur. Ayrıca yaptıkları icatlarla da hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. 

Dizinin içine biraz girdiğimizde gönülden olan aşk hikayeleri üzerine kurulu olduğunu da görmekteyiz. Ana karakter olan Taner çocukluk yıllarında aşık olduğu sınıf arkadaşı aynı zamanda da öğretmenin kızı olan Dilek ile dizinin sezon finalinde evlendi. Diğer amca oğullarından olan Veysel ise zaten Cemile ile evli olarak diziye başlamıştı. Ramazan ise Belediye başkanının kızına aşık. Ancak çok çetin yollardan geçmesi gerekiyordu. Çok yakında oda sevdiğine kavuşacağa benziyor. 

Dizi de birçok mitolojik unsur ve bazı ütopik yaşamlarda mevcut. Amcaoğullarının Ciritçi Abdullah lakaplı bir dedeleri var. Kendisi kasabanın ileri gelenlerinden biri. Aynı zamanda bilge bir insan olarak karşımıza çıkmakta. Kasaba halkının hemen hepsi dert ve sorunları ona söyleyip derman aramakta. Ciritçi Abdullah felsefeyi Allah aşkıyla birleştirerek insanların dert ve sorunları bazen yolculuk yaparak bazen de yol göstererek derman olur.  Ciritçi Abdullah karakterinin dizinin ismiyle bütünleşen kasaba da bulunan Gönül Dağında da ona yol göstermede yardımcı olan daha önce çok ciddi yaşanmışlıkları olan dostları vardır. Bu dostlarda yol gösterici olarak ön plana çıkmaktadır.

Dizinin ismini de veren gönül dağı yine mitolojik olarak kasaba halkı için çok önemlidir. Gönül dağında meydana gelen heyelanlar mutlaka kasaba da gerçekleşen aşk ayrılıkları olarak yorumlanmakta. Dizi de herhangi bir ayrılık olduğunda gönül dağında heyelan meydana gelmektedir. Bunun nedeni daha önce gönül dağında çobanlık yapan bir zatı muhteremin aşkına kavuşamaması sonrası gönül dağında yaşamaya başlaması ve ilk heyelanın onun aşkına kavuşamadığı gün gerçekleşmesi olarak karşımıza çıkmakta.

Köprü film tarafından çekilen dizinin yönetmenliğini Yahya Samancı yapmaktadır. Dizinin çekimleri Yozgat’ta Gedelli kasabasında geçiyor gibi görünse de Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihisar’da gerçekleşmektedir. Dizide çok profesyonel bir ekibin çalıştığı gerek çekim kalitesi gerekse mekan ve kostüm uyumundan ortada. Anadolu motiflerinin tam anlamıyla işlendiği dizi de sinema ve dizilerin vazgeçilmezi haline gelen ve izleyicilere keyif veren görüntüler yakalayan drone görüntüleri ayrı bir tat katmakta. Ayrıca dizinin jenerik ve sahnelerine göre kullanılan müzikler izleyici duygusal olarak da etkilemekte.

Kısacası, yeni bölümleri cumartesi akşam yayınlanan dizinin izlenmeye değer tarafları, insanı eski yaşama, kasaba hayatına olan özlemini giderebileceği ve gönülden olan aşkların hislerine tercüman bulduğu taraflarının olması.

Bir sonraki yazımızda Gönül Dağı dizisinin karakter ve içerik analizleri ile ilgili bilgiler bulacaksınız. İyi seyirler. 

TEŞEKKÜRLER…

0 Yorum

Bu haber yoruma kapalıdır...

Döviz Kurları

Döviz Alış Satış
ABD DOLARI 32.9015 32.9608
EURO 35.2869 35.3505
İNGİLİZ STERLİNİ 41.6821 41.8994

Önerilenler

Son Haberler

Yazarlar

Öne Çıkan Videolar

Kategoriler

Etiketler