Bavyera’da Çeşitliliğin ve Liberalizmin Sesi
- GÜNDEM
- 17:50, Kas 18
Geçmişten günümüze uzanan tarihi yapıları, alışveriş tutkunlarını cezbeden mağazaları ve çarşılarıyla Lefkoşa hem kültür turizmi hem alışveriş için ideal bir destinasyon. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa, yılın dört mevsimi ılıman iklime sahip olmasıyla popüler bir tatil rotası. Beş yıldızlı lüks otelleri ve hareketli gece hayatıyla her daim ilgi gören Yavru Vatan’ın güzel şehri Lefkoşa’da unutulmaz bir seyahat deneyimi sizleri bekliyor.
Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan KKTC’nin başkenti Lefkoşa, Mesarya Ovası’nın ortasında konumlanıyor. Ortalama 85 bin kişilik nüfusa sahip olan şehir, Kıbrıs’ın en kalabalık kenti olmanın yanı sıra kültür, sanayi ve ticaret merkezi.
Akdeniz iklim özelliklerine sahip olan Lefkoşa, göz alıcı sahilleri ile öne çıkıyor. Yılın on iki ayı ziyaret edebileceğiniz Lefkoşa’da nisan-kasım ayları denize girmek için oldukça ideal. Yıllık sıcaklık ortalaması 19 °C'yi bulan şehirde, ocak ve şubat en serin aylar olsa da sıcaklık 15 °C civarında seyrediyor. Bahar aylarından itibaren deniz sezonunun açıldığı Lefkoşa’da nisan, mayıs ayları hem şehri keşfetmek hem de deniz tatili yapmak için son derece uygun. Fazla bunaltmayan sıcaklıklar bu dönem en fazla 30 °C'ye yükseliyor.
Haziran-ağustos arasındaki yaz döneminde ise Lefkoşa’da termometreler 40 °C'yi geçebiliyor. Yanınıza yüksek faktörlü güneş koruyucusu ve şapka almayı unutmayın. Eğer sıcak hava sizi bunaltıyorsa gezinizi ilkbahar ve sonbahar aylarında planlamanız en ideali. Kapsamlı bir Lefkoşa gezisi için en az üç gününüzü ayırmalısınız.
Rotanızı Lefkoşa’ya çevirmeden önce şehirde ve çevresinde düzenlenen etkinliklere göz atmanız seyahatinizden daha fazla keyif almanızı sağlayabilir. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte KKTC’de birbirinden renkli festivaller sahne alıyor. İşte, Lefkoşa ve çevresindeki festivaller...
Kuzey Kıbrıs Uluslararası Müzik Festivali (Mayıs)
Güzelyurt Portakal Festivali (Haziran-Temmuz)
Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali (Haziran-Temmuz)
Girne Kültür ve Sanat Festivali (Haziran-Eylül)
Kıbrıs Tiyatro Festivali (Eylül)
Girne Zeytin Festivali (Ekim)
Lefkoşa’ya gitmeyi düşünüyorsanız,İstanbul Sabiha Gökçen havalimanın'dan aktarmasız olarak Ercan Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Hatay’dan da Lefkoşa’ya direkt uçuş imkanı mevcut.
Kıbrıs’ta toplu ulaşım araçları çok fazla tercih edilmese de hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan otobüsler mevcut. Otobüslerin büyük kısmı 05.00-21.00 saatleri arasında hizmet verirken 21.00-04.00 saatleri arasında kullanabileceğiniz gece otobüsleri de bulunuyor. OSEL tarafından işletilen Lefkoşa’daki otobüslere binmek için biletinizi şoförden temin edebilirsiniz. Tek binişlik bilet alabileceğiniz gibi kalış sürenize göre günlük, haftalık ya da aylık bilet seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.
Lefkoşa’da ulaşım için en çok tercih edilen seçenek ise araç kiralama. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta ise KKTC’de trafik sol şeritten akıyor. Araç kiralamadan önce bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Araç kiralarken yerel veya uluslararası ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Lefkoşa’da zahmetsiz ve konforlu ulaşım sağlayan taksiler lüks araçlarla hizmet veriyor. Taksimetre mevcut olsa da binmeden önce pazarlık yaparak şehirde gezilmesi gereken noktalara daha hesaplı ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sadece Türkiye’den uçuş imkanı bulunan Ercan Havalimanı, Lefkoşa’ya 23 kilometre mesafede yer alıyor. Havalimanından Lefkoşa’ya ulaşım için otobüs, taksi veya transfer hizmetlerini tercih edebilirsiniz. 08.10-00.30 saatleri arasında Ercan Havalimanı önünden hareket eden KIBHAS otobüsleri ile şehir merkezine ortalama 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Havalimanı önünden hareket eden taksiler tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek. Ancak adada taksi ücretlerinin biraz pahalı olduğunu unutmayın.
Lefkoşa’yı dilediğiniz gibi gezmek için araç kiralama alternatiflerine göz atabilirsiniz.
Yıllar önce gerçekleşen üzücü ve dramatik bir olaya sahne olan yapı, Binbaşı Nihat İlhan’ın Rum çeteleri tarafından evinin basılması, eşi ve çocuklarının öldürülmesinin hikayesini ziyaretçilere birebir yaşatıyor. Acı bir olaya tanıklık eden Barbarlık Müzesi, şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri.
İki küçük Latin kilisesinin birleşiminden oluşan Bedesten Aziz Nikolas Kilisesi, ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında. Kuzeyde yer alan kapısı ile Selimiye Camii’nin mermerli kapısının minyatür bir örneğini oluşturan kilise, bu haliyle dikkat çekici bir yapı niteliği taşıyor.
1845 yılında Lüzinyanlar tarafından kilise olarak inşa edilen yapı, Osmanlı döneminde camiye çevrilerek Arap Ahmet Camii olarak adlandırılmış. Caminin altında 14. yüzyıldan kalma mezar taşlarına rastlanırken iç kısmında ise Venedik dönemine ait mermer kalıntılarını görmek mümkün.
Eski dönemlerde gezgin ve kervanların uğrak yeri olan Büyük Han, göz alıcı mimarisi ile sizi nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. 68 oda ve 10 dükkandan oluşan han, bugün içerisinde geleneksel restoran ve hediyelik eşya dükkanlarına ev sahipliği yapıyor.
Venedikli Proveditore Francesco tarafından inşa edilen Girne Kapısı, şehri kuşatan üç kapıdan biri olup farklı mimarisi ile dikkat çekiyor.
Lefkoşa’nın merkezindeki Atatürk Meydanı’nda bulunan Venedik Sütunu, 1550 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş. Üzerine sonradan bakır küre ilavesi yapılan sütunun üzerinde altı İtalyan ailenin arması da göze çarpıyor.
Eski zamanlarda adada yaşayan Lüzinyanlar tarafından inşa edilen yapı, adadaki en güzel Gotik mimariye sahip tarihi eser olarak gösteriliyor. Anıtsal veranda ve görkemli üç adet kapıya sahip olan yapıya, 1570 yılında iki adet minare eklenmiş ve o zamanki katedral hüviyetini kaybedip bugünkü Selimiye Camii adını almış.
Kesme taştan yapılmış küçük bir han olan Kumarcılar Han, 17. yüzyılda inşa edilmiş olup günümüze kadar ulaşan 44 odası ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan yapı, şehrin en eski hanlarından biri.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehri olan Lefkoşa, ticari ve kültürel açıdan oldukça gelişmiş bir merkez konumunda. Turizm açısından da son yıllarda oldukça rağbet gören kent, zengin konaklama seçenekleri ile göz dolduruyor. Beş yıldızlı otellerden uygun fiyatlı hostellere kadar birçok alternatifle karşılaşmanız mümkün. Çoğu merkeze yakın olan otellerden zevkinize ve bütçenize göre bir seçim yapabilirsiniz. İş amaçlı ziyaretlerinizde konforlu oteller sizi beklerken kültürel turlarda ise tarihi yapılara yakın otel seçeneklerine göz atmanızda fayda var.
Akdeniz ve Türk mutfağının en leziz örneklerinin yer aldığı Kıbrıs mutfağı, özgün tarzı ve farklı tarifleri ile gurme meraklılarının radarına girmeyi başarıyor. Kıbrıs’ın en meşhur lezzetlerinden olan hellim peyniri, birçok yemeğin, salatanın ve kahvaltıların en güzel eşlikçisi konumunda. Koyun etinden yapılan ve ızgarada kızartılarak garnitürlerle servis edilen Şeftali Kebabı ise mutlaka denenmeli. Tulum peyniri, tereyağı ve cevizin buluştuğu bir tür mantı olan Piruhi, adada açık ara en fazla tüketilen sebze yemeği olan Börülce, kolokas bitkisinden yapılan, patatese benzerliği ile dikkat çeken ve kuzu eti ile pişirilen Kolokas, içine hellim peyniri konularak hazırlanan Hellim Böreği adanın damaklarda iz bırakan yemekleri arasında.
Geleneksel Kıbrıs Yemekleri: Bibliotheque, Sabor, Bizim Meyhane
Kıbrıs alışveriş listesinin başında elbette ki özgün tadı ile damakları şenlendiren hellim peyniri ilk sırada. Bunun yanında alıç reçeli, bademli gül suyu, macun çeşitleri, ipek örtüler ve eşarplar da listenin devamına eklenebilir. Lefkoşa Dereboyu Caddesi, lüks mağazaları ve butikleri ile tekstil ve aksesuar alışverişi için öne çıkan adreslerden. Lefkoşa Büyük Han ve Belediye Pazarı ise otantik ve yöresel eşyalar ile çeşitli baharatlar bulabileceğiniz noktalar arasında.
Özellikle yaz aylarında Lefkoşa’nın gece hayatı hareketlenmeye başlıyor. Pek çok eğlence alternatifi sunan şehirde yalnızca hafta sonu değil, hafta içinde de eğlencenin tadına varmanız mümkün. Akşam 22.00 civarında başlayan gece hayatı sabahın ilk ışıklarına kadar hız kesmeden sürüyor. Yaz aylarında kulüpler oldukça yoğun olduğundan dolayı önceden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Bunun yanında Kıbrıs’ta gece kulüpleri polisler tarafından düzenli olarak denetleniyor. Bu denetimlerden birine denk gelme ihtimaline karşı yanınızda kimlik veya pasaportunuzu taşımayı unutmayın.
Türk vatandaşları 90 gün süreyle Lefkoşa’ya kimlik kartı ile seyahat edebiliyor.
Ana dil olarak Türkçe konuşulan şehirde, ayrıca İngilizce ve Rumca tabelalar görmeniz de mümkün.
Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor, direksiyonlar ise sağ tarafta. Araç kiralamak isterseniz, bu durumu göz önünde bulundurun.
Bu haber yoruma kapalıdır...
Döviz | Alış | Satış |
---|---|---|
ABD DOLARI | 35.0619 | 35.1251 |
EURO | 36.4162 | 36.4818 |
İNGİLİZ STERLİNİ | 43.7733 | 44.0015 |