Kayseri

Anadolu'nun İncisi


Eski adı “İmparator Şehri” anlamına gelen Kaisareia olan Kayseri; 5000 yılı aşkın tarihi ve başrolünü üstlendiği milyonlarca hikayesiyle, Türkiye’nin en çok ziyaret çeken rotaları arasındadır. Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği şehir; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının başkenti olmuş, bu özelliğiyle de medeniyet mirası niteliği kazanmıştır. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Erciyes’in eteklerinde kurulan şehir hem kültür hem de doğa turizminin merkezlerinden biridir. 16 ilçeden oluşan Kayseri; Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir illeriyle komşudur. Tarihi boyunca sayısız kültüre ev sahipliği yapan ve bu sentezlenmeden doğan zenginliğiyle hayran bırakan Kayseri’ye ve seyahatinizi daha keyifli kılacak detaylara yakından bakalım.


Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin popüler turistik rotalarından biri olan Kayseri’ye, yurt içi ve yurt dışında pek çok şehirden hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayseri Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Kayseri Erkilet havalimanı’ndan merkeze ulaşımda; servis, otobüs, taksi ve araç kiralama gibi pek çok seçenek mevcut. Bu seçeneklerden ilki, Kayseri Havalimanı’na inen tüm uçuşlar için düzenlenen Havaş servisleri. Yolculuk süresi yaklaşık 30 dakika olan bu servislerin, yolcu indirme duraklarını  Havas sayfası üzerinden görebilirsiniz. Kayseri Havalimanı’ndan her 20 dakikada bir kalkan ve Erciyes Kayak Merkezi dâhil şehrin birçok noktasına ulaşım sağlayan; 4, 100, 101, 102 ve 270 numaralı belediye otobüsleriyle de şehir merkezine gidebilirsiniz. Hem şehir merkezine ulaşımda hem de seyahatiniz boyunca daha konforlu bir seçenek arayışındaysanız, 

 

Şehir içi Ulaşım

Şehir içi ulaşım konusunda oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olan Kayseri’de, ulaşım; otobüs, dolmuş ve tramvaylarla sağlanıyor. Tüm şehre yayılmış olan otobüs ağı, iki tramvay hattı ve dolmuşlarla da destekleniyor. Otobüs ve tramvay güzergâh ve saatlerini belediyenin ulaşım sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Ulaşımınızı indirimli ve pratik hale getirmek isterseniz, şehir içi tüm toplu taşıma araçlarında geçerli olan ve kişiye özel olarak düzenlenen kart38’i temin edebilirsiniz. Kartı, ulaşım hatları üzerinde yer alan durakların yakınlarındaki bayi dolum noktalarından veya Kocasinan’da bulunan Kart38 İşlem Merkezi’nden satın alabilirsiniz.

 

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

Orta Anadolu’nun sert karasal ikliminin hâkim olduğu Kayseri’de; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklığın 10.4 ºC olduğu Kayseri’de; en sıcak dönem Temmuz-Ağustos, en soğuk dönem ise Aralık-Şubat ayları arasında yaşanır. Kayseri’yi keşfetmek için en ideal dönem bahar ayları olsa da seyahatinizi kış aylarına ayarlayabilir ve Türkiye kayak turizminin nabzının attığı yerlerden biri olan Erciyes Kayak Merkezi’nde eşsiz bir kış tatili yapabilirsiniz. Ortalama 2-3 günlük bir seyahat planıyla Kayseri’yi ve yakın illerini detaylıca gezebilirsiniz. Seyahatinizi daha eğlenceli bir deneyime dönüştürmek isterseniz, Kayseri’nin meşhur ve yöresel festival tarihlerine göre seyahatinizi şekillendirebilirsiniz.

 

Kayseri’deki Festivaller

Erciyes Kış Turizmi Festivali (Nisan)

Kayseri Uluslararası Film Festivali (Mayıs)

Festa2200 Bisiklet festivali (Temmuz)

İncesu Üzüm Festivali (Eylül)

 

 


Kayseri’de Gezilecek Yerler

Sadece tarihi yapılarıyla değil; Erciyes Dağı, Kapuzbaşı, Sultan Sazlığı gibi doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Kayseri, her adım başında İç Anadolu’nun tarihi hikayelerini ve dokusunu hissedebileceğiniz bir şehir. Kültür ve doğa turizminin hakkını veren Kayseri’de gezilecek başlıca rotalara göz atmaya ne dersiniz?

 

Kayseri Cumhuriyet Meydanı

Şehrin nabzının attığı Cumhuriyet Meydanı, Eski Kayseri ve Yeni Kayseri’nin harmanlandığı yer olarak tanımlanıyor. Şehrin en değerli yapılarından Kayseri Kalesi ve Saat Kulesi de bu meydanda yer alıyor.

 


Hunat Hatun Külliyesi

Mahperi Hatun tarafından yaptırılan ve cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan görkemli külliye; Selçuklu mimarisinin en değerli örneklerinden biri kabul ediliyor.

 

 


Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi 1.Gıyaseddin tarafından inşa ettirilen ve “Çifte Medrese” olarak da bilinen yapı, günümüzde Selçuklu Devleti’nin değerli eserlerine ev sahipliği yapıyor.

 


Talas

Kayseri’ye 12 km uzaklıkta bulunan ve 2000 yıllık bir yerleşim yeri olan Talas, korunmuş olan tarihi değerleri ile “kültür mozaiği” olma özelliği taşıyor. Günümüzde de, birçok eğitim faaliyeti ve sosyal-kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor.


Soğanlı Vadisi

Coğrafi olarak oldukça ilginç bir yapısı olan ve Roma devrinden kalan kiliseleri ile ünlü olan Soğanlı Vadisi, Kayseri’ye 80 km uzaklıkta bulunuyor. Vadi; güvercinlik, mağara, barınak, kilise ve manastır olarak kullanılan ilginç kaya oluşumlarıyla, Kayseri’nin mutlaka görülmesi gereken rotaları arasında yer alıyor.


Sultansazlığı ( Kuş Cenneti )

Özellikle doğa fotoğrafçılarının yoğun rağbet gösterdiği Sultan Sazlığı Milli Parkı’nı çevreleyen dağlar, panoramik bir manzara sunuyor. Ayrıca Sultan Sazlığında çeşitli zamanlarda kuş ve yaban hayat gözlemcileri yoğun olarak bulunuyor.

Sultan Sazlığı Milli Parkı’na Kayseri şehir merkezinden ulaşım çok kolay. Merkezden hareket eden Yahyalı minibüslerini kullanarak 1,5-2 saat uzaklıktaki Sultan Sazlığının içinde yer aldığı Ovaçiftlik Köyü’nün girişine gidebilirsiniz.


Tekir Yaylası Kayak Merkezi ve Kamp Alanı 

Kışın kayakseverlerin tercihi olan Erciyes, yaz aylarında ise hem sporcuların hem de tatilcilerin gözde mekanları arasında yer alıyor.

Sıcak havadan ve kentin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler, Erciyes Dağı'nın eteğindeki 2 bin 500 rakımlı Tekir Yaylası'na kurulan çadırlarda doğayla iç içe yaşamanın tadını çıkarıyor.

Kayseri kamp alanları denildiğinde, akla ilk gelen bölgelerden olan; Tekir Yaylası kamp alanı sizleri bekliyor. Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan kamp alanı, Erciyes Dağı eteklerinde 2200 metre rakımda yer almaktadır. Kamp alanı 54 bin metrekare alana sahiptir. Kayseri’de aileler ve arkadaş grupları tarafından yoğun olarak ziyaret edilen kamp alanı ücretlidir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş. tarafından hizmet verilen kamp alanında dileyen misafirler çadır kiralaması yapabilir, dileyen misafirler karavan kampı yapabilirler. Ayrıca kamp alanı içerisinde yiyecek, içecek, dinlenme, spor, temizlik ve tatil ihtiyaçların giderilebileceği imkanlar da mevcuttur.

Kamp alanında; voleybol, futbol, bisiklet turu, trekking ve çeşitli sosyal aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz alanlarda mevcuttur. Erciyes A.Ş. tarafından hizmet verilen kamp alanında; günlük, haftalık ve aylık olarak çadır kiralaması yapabilirsiniz. Güvenlik de bulunan kamp alanında, elektrik, su ve lavabo imkanları da mevcuttur.  Talep eden misafirler ATV parkularında ATV turu da yapabilirler.

 

Tekir Yaylası Nerede? – Nasıl Gidilir?

Tekir Yaylası’nın, Kayseri şehir merkezine olan uzaklığı 24,6 kilometredir. Şehir merkezi üzerinden yola çıktığınızda, 30 dakika sürecek kısa bir yolculukla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Erciyes Kayak Merkezi güzergahında yer alan kamp alanı, Tekir Göleti’nin hemen yanında yer almaktadır. Kendinize ait aracınız yok ise; kayak merkezine giden otobüs ve servislere binerseniz kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Dileyenler Develi ilçesine giden servislere de binerek, yol üzerinde inebilirler. Ayrıca kendi aracıyla gidecek misafirler, alt kısımda paylaştığımız navigasyon bağlantısını kullanabilirler.


Kayseri’de Ne, Nerede Yenir?

Tarihi ve doğal zenginliğiyle ziyaretçilerine büyüleyen Kayseri; Türkiye’de gastronomi turizmi denildiği anda da akla ilk gelen şehirlerden biri olma özelliğini taşıyor. Peki, yemekleri ve tatlılarıyla lezzet yolculuğu garantileyen Kayseri’de neyi nerede yemelisiniz?

Geleneksel Kayseri mutfağı (Yaprak sarma, yağlama vs.): Elmacıoğlu İskender, Çemen’s Mutfak, Taşmekan Et Lokantası

Geleneksel Türk mutfağı (Tarihi Kayseri Mahallesi): Avlu Restoran

Kayseri mantısı: Kaşıkla

Cıvıklı: Develi ilçesinde yerinde yemenizi öneririm gittiğinize değecektir. (Emmioğlu Cıvıklı Salonu)

Et Yemekleri: Hacı Steak House, Kemal Koçak Et Lokantası

 

 


Kayseri’de Ne, Nereden Alınır?

Melikgazi’de bulunan ve Kayseri’nin en büyük iki alışveriş merkezi olan Forum Kayseri ve Kayseri Park AVM’de aradığınız pek çok şeyi bulabilirsiniz. Yöreye özgü yiyecek ve el işlerinin satıldığı dükkânlara göz atmak isterseniz, Kayseri Kapalı Çarşı’ya uğrayabilirsiniz. Kayseri’den sucuk-pastırma, mantı ve gilaburu meyvesi alarak, yörenin ünlü lezzetlerini evinize taşıyabilir veya sevdiklerinize lezzetli bir hediye götürebilirsiniz. 


Bu haber yoruma kapalıdır...

Döviz Kurları

Döviz Alış Satış
ABD DOLARI 35.0619 35.1251
EURO 36.4162 36.4818
İNGİLİZ STERLİNİ 43.7733 44.0015

Önerilenler

Son Haberler

Yazarlar

Öne Çıkan Videolar

Kategoriler

Etiketler